Brystproteser, undertøy & badetøy

Brystproteser > Janus Sykepleieartikler

Etter diagnosen brystkreft følger vanligvis en operasjon. Enten fjernes hele brystet, eller det blir gjort en brystbevarende operasjon. I samråd med kirurgen velger noen pasienter en brystrekonstruksjon under samme inngrep.
Du kan også velge å ha en løs protese, eller å gå gjennom livet uten protese. En løs protese kan være en liten delprotese, en skallprotese eller en komplett brystprotese.
Vi har kompetansen til å hjelpe deg til finne den riktige protesen og en god BH. Flere ganger årlig blir vi oppdatert på alle nyheter og har alltid de nyeste modeller av proteser, undertøy og badedrakter tilgjengelig i butikken.
Det finnes flere ulike størrelser, tyngde og fasonger på de løse protesene. De tåler saltvann og klorvann. Protesen kan legges løst i brystholderen, puttes i spesialsydde brystholdere eller klebes direkte på huden.

Typer av løse brystproteser:

Midlertidig protese

På sykehuset vil du få en midlertidig ekstern protese etter operasjonen. Det er veldig lett og fylt med en slags bomullsull, slik at den kan brukes på såret.
For kvinner med tyngre bryst er det også vektede midlertidige proteser. Disse protesene kommer fra kopp D.

Hele brystprotese

Når såret er helt helet, kan en myk og mer naturlig silikonprotese tilpasses, oftest etter 2 til 3 måneder. Hvis du skal ha stråling, anbefales det å vente til huden har normalisert seg etter strålingen.

Selvklebende proteser

Disse er silikonproteser med et spesielt «klebende lag» som er festet direkte til huden. En slik protese bør man vente noen måneder med å anskaffe, til arret tåler belastningen. Ved stråling bør man vente minimum 6 mnd etter behandling. Fordelen med en selvklebende protese er at den ikke sklir, og du kan bære den uten bh. Ulempen er at med overdreven svette, eller et rynket arr kan det være vanskelig å få godt nok feste.

Delproteser

Hvis du har fjernet deler av brystet eller brystets form etter en brystbesparelse har endret seg mye, er det mulig å få tilpasset en delprotese. Denne silikonprotesen kan gjøres for å måle.

Svømme protese

Du kan svømme med silikonproteser, men det er også spesielle svømmeproteser. Disse er vanligvis lettere, fordi badetøy gir mindre støtte enn en bh.
I tillegg dekkes også selvklebende brystvorter for de som trenger det.

Kompensasjon

Kostnadene til proteser blir dekket av NAV. Det er kun operative inngrep, manglende bryst eller vesentlig ulike bryststørrelser som gir rett til refusjon. Lege må fylle ut en rekvisisjon for deg. Du kan få to proteser hvert år.
Du får dekket kjøp av en spesial-BH ved førstegangsanskaffelse av brystprotese. En spesialbrystholder er en BH som har egen lomme med plass til brystprotesen. Engangsdekning er inntil 800 kroner.
Mer informasjon på NAV.no
Mer informasjon på Krefforeningen.no